Tinerii fermieri pot primi un ajutor nerambursabil de instalare, în valoare de 70.000 de euro/proiect. Fondurile urmează să fie alocate, în două tranşe, sub formă de sumă forfetară.
„Sprijinul, acordat în baza unui plan de afaceri, prin intermediul acestei intervenţii este 100% nerambursabil, în valoare de 70.000 de euro/ proiect. Fondurile se acordă sub formă de sumă forfetară în două tranşe (75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanţare şi 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăşi trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol şi struguri de masă, de la semnarea Contractului de finanţare)”, a precizat, joi, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
În vederea pregătirii sesiunii de primire a proiectelor din acest an, instituţia a publicat, în consultare publică, Ghidul solicitantului pentru intervenţia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, finanţată prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027).
Documentul poate fi consultat pe pagina oficială de internet a Agenţiei, www.afir.info, la secţiunea Comunicare/Dezbatere publică.
„Dorim să oferim solicitanţilor de fonduri europene nerambursabile instrumente suple, clare, pentru a facilita accesarea fondurilor europene. Timp de 30 de zile, aşteptăm observaţiile publicului, urmând ca acestea să fie analizate şi, după caz, incluse în versiunea finală a Ghidului solicitantului”, a declarat directorul general AFIR, George Chiriţă, potrivit Agerpres.
Perioada de consultare publică este de 30 zile calendaristice de la data publicării pe site, respectiv 7 iunie 2023.